Български професор отрече всичко: Няма епидемия в България, няма и да има

Социологът проф. Михаил Мирчев коментира пред колегите от ПИК къде сме в България по отношение развитето на световната пандемия от COVID-19, адекватни ли са предприеманите от Националния оперативен щаб и правителството мерки, как да се процедира в икономиката и необходимо ли е удължаване на извънредното положение.

Ученият определи и периметъра, при който е удачно да работи Народното събрание, където са установени носители на заразата.—

– Проф. Мирчев, къде сме ние, българите, в световната пандемия от COVID-19 според вашите научни наблюдения – катерим ли нагоре, или кривата е монотонно полегата, какво означава това?

– Официалната теза е, че има пандемия не само в целия свят, но в Европа. Това не отговаря на истината, защото има количествени показатели за процент заразени и процент умирания. Ние сме много, много под тези числа. Така че не може да се говори за пандемия в целия свят, защото поразените страни са десетина-петнайсет.

А в България дори за епидемия не може да се говори. Както казва д-р Стойчо Кацаров, този брой на инфектирани хора не е достатъчен дори за вестникарска публикация, камо ли за обявяване на епидемия.

Според медицинската наука за епидемия може да се говори, ако броят на заразените надхвърля 200 души на 10 000 население. Нашите случаи са 700 пъти под прага. Натрупването с нови случаи на заразяване не трябва да става в линейно нарастване, а еспомециално, както е в Италия и Испания, Франция и Китай. Има поразени страни, където действително има епидемия.

В България обаче има едно просто, обикновено заболяване. Има огромен страх, предпазливост да не се получи нещо такова, има логика за въвеждане на извънредно положение за по-кратък период. Но ние нямаме епидемия, нямаме голяма поразеност.

– Тази картина, която рисувате у нас, не е ли резултат от мерките, разпоредени от Национален оперативен щаб и властите?

– Очевидно има някакво задържане в разпространението, случаите са около 500, има вече и оздравели. Реално болните, особено тези, които са в тежка форма, са абсолютно минимални. Става дума за десетки души. За нищо повече от обикновен грип. Дори при обикновения грип тежките случаи са хиляди. Сега случаите са само десетки. Така че имаме само предпазливост, спазвайки някаква обща тенденция в Европа. Но ние нямаме непосредствена причина нещата да са толкова строги и толкова ограничителни, което да е поразяващо за икономиката.

– Няма медицински риск. Следя повече от месец развитието на ситуацията и дълбоко съм убеден. Причините се очертават.

Там, където действително избухна епидемия, има два фактора. Населението в тези страни няма имунизация за туберкулоза (БЦЖ). Италия е типичен пример, същото е и в Испания. А защото в България тази ваксина все още се прилага масово, няма пик на COVID-19.

Доколкото гледах числата, в края на социализма 96 процента са ваксинирани. В момента има спадане, но процентът продължава да е над 90. Това означава, че ние като народ, като нация, имаме готовност за имунен отговор, за да се справим с този нов вирус. Тези страни, които нямат тази ваксина, те са много пострадалите. Това докторите трябва да го знаят и да кажат на правителството, че ние сме предпазен срещу епидемията народ.

Друг фактор е новата микровълнова комуникационна система 5G. Вече става ясно, че в ядрата, където има огромно избухване на епидемията, примерно Ухан в Китай, района на Ломбардия, малко надолу от Милано, това са места с огромна плътност на антените на 5G. Това е всъщност масово облъчване на хората и бавно разрушаване на имунната система, затова те стават лесна плячка на новия вирус. В България все още няма 5G антени. Ето ви двата фактора, които отново спасяват българите от тази епидемия.

– В този смисъл наложително ли е да има удължаване на извънредното положение и преразглеждане на бюджета?

– Относно удължаването – трябва да бъде свален този ограничаващ всяко движение, работа и социални контакти между хората режим. Повечето дейности трябва да се възстановят. Особено фирмите трябва да продължат да работят.

Може ограниченията да продължат още 15 дни за училищата и университетите. Но не виждам никакъв резон за голямо удължаване, както е в момента. От друга страна Министерството на здравеопазването има всички прерогативи да налага ограничения за рискови групи и за хора, които трябва да бъдат сложени под карантина. И тази карантина трябва да бъде много строга. Тук е и ролята на Министерството на вътрешните работи. Но само за хора, които са в рискова ситуация и за които това е доказано. Така се прави в Южна Корея. Там не запечатват цялото население, но са изключително строги за рисковите хора и за заболелите, както и за тези, които са имали пряк личен контакт със заразените. Така се атакува 5 процента от населението. Другите си ходят на работа и се чувстват свободни – излизат по парковете да дишат въздух и да събират витамин D от слънчевите лъчи.

– Как да работи Народното събрание, след като там откриха трима депутати с COVID-19?

– Народното събрание да мине в някаква колективна карантина, която не би трябвало да трае повече от 15 дни. И след това да си започне работа.

Източник: 7dnibulgaria.bg, Агенция ПИК, zabulgaria.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *